Kestane Balı ve Faydaları Nelerdir?

Kestane Balı ve Faydaları Nelerdir?

Kestane balı ve faydaları için saymakla bitmeyecek kadar uzun bir liste oluşturulabilmektedir. Genel olarak Düzce, Yalova ve Kastamonu bölgelerinde yetiştirilen ve kestane çiçeklerinden elde edilen kestane balının berrak bir görünümü, zayıf alışkanlığı, koyu bir rengi vardır. Ayrıca kestane balının kendine özgü bir kokusu ve aroması vardır. Tatlı bir tadı yoktur aksine ağızda acımsı bir tat bırakır. Şifa kaynağı olarak kestane balı ve faydaları doğru bir şekilde ve yeterince tüketildiği zaman birçok derde deva olmaktadır.

Kestane balının içerisinde diğer bal çeşitlerinden farklı olarak fazla miktarda potasyum, kalsiyum ve magnezyum bulundurmaktadır. Anti-bakteriyel ve mantar önleyici özelliklere sahiptir. Vücudumuzu tüm zararlı etkilere karşı korumaya yardımcı olur. Düzenli bir şekilde kullanılması gerekir düzenli kullanılması durumunda vücudumuzun içerisinde maruz kalması olası olan zararlı molekülleri ve enfeksiyonları etkisiz hale getirmektedir.

Yatarken Kestane Balı Yenirse Ne Olur?

Kestane balı faydaları ve zararları günümüzde pek çok kişi tarafından araştırılan bir konu haline gelmiştir. İlaç kadar etkili olduğu düşünülen ve bu niyetle tüketilen kestane balı, düzenli ve ölçülü miktarda tüketildiği zaman astım, bronşit, kabızlık ve grip gibi hastalıkların tedavisinde oldukça etkilidir. Kestane balı gece yatmadan önce içildiği zaman var olan mide hastalıklarına kısa sürede iyi gelir.

Mide hassasiyeti olanlar için yemeklerin hazmının kolaylaşması adına kestane balı tüketmeleri tavsiye edilmektedir. Kestane balının zencefil, tarçın gibi ürünler ile de tüketilmesi oldukça faydalıdır. Kestane balı ve zencefil faydaları arasında grip, nezle gibi enfeksiyonlara iyi geldiğini bilinmektedir. İlaç kullanmak yerine antibiyotik niyetine kestane balının kullanılması uygundur. Ancak yapılacak olan bu karışımda kestane balının gerçek olması oldukça önemlidir.

Bir diğer seçenek olarak kestane balı ve tarçının  faydaları da oldukça fazladır. Kestane balı ve tarçın karışımı mide ağrılarına, mide ülserine iyi gelmektedir. Midede bulunan gazı gidermektedir. Kolesterol seviyesini düşürmektedir ve soğuk algınlığı, sinüslerin temizlenmesi açısından etkili bir karışımdır. Tüm bunların yanında saç dökülmesine, sivilce ve deride oluşan egzama, mantar gibi hastalıklara da iyi gelmektedir.

Kestane Balı Ne Kadar Yenir?

Kestane balı diğer ballara göre daha yoğun bir kıvamdadır ve bunun için de tüketimine dikkat edilmesi gerekmektedir. Kestane balı ve faydaları konusunda profesörler eğer düzenli bir şekilde ve yeteri miktarda tüketilirse etkisini göstereceğinin üzerinde durmuştur. Her gün düzenli bir şekilde tüketim için 1 yemek kaşığı kadar tüketilmesi doğrudur. Kahvaltılara da bir seçenek olarak eklenebilmektedir.

Kestane balı tarçın, zencefil ve polen ile birlikte de tüketildiğinde özellikle yara tedavisinde antibiyotikten daha güçlü etki gösterdiği Alman bilim adamları tarafından deneyimlenmiştir. Kestane balı ve polenin faydaları arasında vücudun zinde kalmasını sağladığı, vücuda canlılık katmaktadır ve zihnin yorgunluğunu aldığı belirtilmiştir. Bağırsak metabolizmasının da düzenli çalışmasını sağlamaktadır. 

Saymakla bitmeyen kestane balı ve faydaları arasında cildin olgunlaşmamış olan kırışıklıkları için, katarakt gibi yaşın ilerlemesi ile birlikte gelen bir çok hastalık ve sağlık sorunlarının riskinin de azalmasına yardımcı olan bir besindir. Yaşlanma etkilerini de geciktiren kestane balının yüksek miktarda enerji verir bunun için de çabuk yorulmayı engellemektedir.

Kestane Balı Kullanıcı Yorumları

İnsan sağlığı için oldukça faydalı olan kestane balı vücudun bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur ve zinde kalmanızı sağlar. Pek çok farklı hastalığın önüne geçer ve sağlıklı bir yaşam sürmenizi sağlar. Kestane balını tüketen bazı kullanıcıların yapmış olduğu yorumlar şöyledir;

Bir kullanıcının yorumu; " Karadeniz yöresine özgü olarak, Kastamonu, Bartın, Trabzon, Artvin ve Rize’de üretimi etkin bir şekilde yapılan bir besindir. Antiseptik özelliğe sahiptir. Akne tedavisi için bile kullanılan bir besin olduğunu biliyorum. Ayrıca pek çok hastalığın da önüne geçmesinde ciddi bir etkiye sahiptir."

Bir kullanıcının yorumu; " Normal bir bal ile kıyaslama yaptığınız zaman renginin ve kıvamının daha koyu olduğunu görürsünüz. Tadı biraz acımsı ancak normal baldan daha lezzetli olduğunu düşünmekteyim. Ben midemdeki problemler için kullandım. Ülsere iyi geldiğini biliyorum bir de sürekli halsizlik yaşıyordum ona da iyi geldiğini düşünüyorum."

Bir kullanıcının yorumu; " Hazımsızlık sorununu uzun süredir yaşayan biriydim. Pek çok araştırma yaptım ve sonunda bu ürünü buldum. Balı aldım ve düzenli bir şekilde kullandım. Ciddi anlamda işe yaradı bunun için de böyle bir problem yaşayan herkese gözüm kapalı tavsiye ederim. Tadı ilk başlarda biraz acı gelebilir ancak zamanla alışıyorsunuz."

Bir kullanıcının yorumu; "Bağışıklık sistemim aşırı zayıftı ve sürekli hasta oluyordum. Özellikle grip nezle gibi hastalıkların uzun sürüyordu ve daha iyileşmeden yeniden hasta oluyordum. Farklı ilaçlar ve yöntemler denedim. Daha sonra araştırma yaptım ve bu balı buldum, aldım. Düzenli olarak tükettim sonra yalnızca bir kere hasta oldum. Tavsiye ederim."

Kestane Balı Fazla Tüketilirse Ne Olur?

Kestane balı çok faydalı bir besindir ancak her besin gibi fazlası zararlıdır. Kestane balının aşırı miktarda tüketilmesi fayda yerine zarar sağlamaktadır. Düzenli bir şekilde ve yeteri miktarda tüketilmesi önemli olan bu besin aşırı derecede tüketilirse yan etkiler göstermesi kaçınılmaz olur. Kestane balının fazla tüketilmesi durumunda oluşabilecek yan etkiler şunlardır;

-Mide bulantısı
-Kusma
-Baş dönmesi
-Ani tansiyon düşmesi
-Halsizlik

Kestane balının özellikle çocuklar ve kronik hastalığa sahip olan kişiler tarafından tüketilmesi konusunda muhakkak bir doktora danışılması gerekmektedir. Aksi durumda kestane balından dolayı zehirlenmeler yaşanma ihtimali vardır. Hatta günümüzde yanlış ve araştırılmadan tüketilmesi sonucunda oluşan pek çok vaka kaydı bulunmaktadır.

Kestane Balı Koronaya İyi Gelir Mi?

Ülkemizde bulunan çok özel gıdalardan biri olan kestane balı oldukça faydalı bir besindir. Özellikle mide hassasiyeti olan kişiler için, grip ve nezle gibi hastalıklara kolay bir şekilde yakalanan yani bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerin fazlasıyla tükettiği bir besin olarak bilinmektedir. Bunların yanında zengin vitamin içeriği sayesinde kasların güçlenmesine de yardımcı olmaktadır.

Kestane balını ılık suda eritilerek tüketilmesi bağırsakların düzenli ve dengeli çalışmasını sağlamaktadır. Tıbbî yanık tedavisi sona erdikten sonra kalan yara bölgelerine kestane balıyla yapılan karışımın düzenli bir şekilde sürülmesi de iz kalmasını engellemektedir. Özellikle kış aylarında meydana gelen solunum enfeksiyonu için de düzenli bir şekilde tüketilerek faydası görülebilir.

Kuru öksürük sorunu kişileri fazlasıyla rahatsız eden bir sorundur. Kuru öksürüğe de iyi gelen kestane balının aynı zamanda cilt güzelliğe de faydaları bulunmaktadır. Antioksidan içeriği ile hücre yenilenmesine destek sağlar ve cilt güzelliğini olumlu yönde etkiler.  Ağrı hissedilen bölgelere de 1 yemek kaşığı organik kestane balı ve toz tarçın karışımı uygulanması etkili bir yöntemdir.

Kestane Balının Zararları

Her besin için geçerli olan fazla tüketimin zarar vermesi durumu kestane balı için de geçerlidir. Kestane balını fazla tüketilmesi sonucu mide bulantısı, kusma, baş dönmesi, ani tansiyon düşmesi, halsizlik gibi olumsuz durumlar ortaya çıkabilmektedir. Çocukların ve kronik hastalığa sahip olan kişilerin kullanması durumunda kestane balı ve faydaları fazla olan bu besin daha çok zararlı etki göstermeye başlamaktadır.

Kestane balından dolayı zehirlenmeler de meydana gelebilir. Bu zehirlenmenin asıl adı deli bal zehirlenmesidir. Kestane balının üretimi arılar tarafından kestane çiçekleri aracılığı ile üretilmektedir. Kuraklık zamanlarında kestane çiçekleri oluşmaz ve bu durumda arılar kurak bölgelerde yetişen ve adına orman gülleri de denilen maki bitkileri arasında yer alan avu çiçeğinden bal yaparlar.

Arıların kurak bölgelerde yetişen maki bitkileri arasında bulunan abu çiçeğinden yaptıkları bu bala da deli bal denir. Deli balın kıvamının kestane balının kıvamı ile karşılaştırıldığı zaman daha koyu bir kıvamı sahip olduğu görülmektedir. En fazla Karadeniz bölgesinde tüketilen bu balı bir tatlı kaşığından fazla yemek zehirlenme etkisi göstermektedir. Az tüketilmesi faydalıdır. Deli balı kestane balı tüketmek zehirlenmelere sebebiyet verebilmektedir.

Kestane Balını Kimler Kullanamaz?

Kestane balı arıların kestane çiçeklerinden toplamış olduğu özleri geceleri kanat çırparak olgunlaştırması ile oluşturduğu bir besindir. Yoğun bir kıvama sahiptir. Koyu kahverengi bir rengi vardır ve tadı acımtırak olan bir bal türüdür.
Antioksidanlar bakımından zengindir ve kanserden korur. Ancak kanser hastalarına önerilmeyen bir besindir.

İçeriğinde bulunan şeker kanserli hücrelerin beslenmesine katkı sağlamaktadır. Şeker hastaları da bu şifalı besini doğru ve yeteri miktarda dikkatli bir şekilde tüketmelidir.  Şekerli olduğu için kan şekerini yükseltir, balın her türlüsü direkt kana karışma özelliğine sahiptir. Günde en fazla 2 tatlı kaşığı kestane balı tüketilmesi uygun olacaktır. 

Kronik hastalığa sahip olanlar ve bir yaşından küçük bebeklerin kestane balını tüketmesi uygun değildir. Hatta çocuklar için genel olarak hiç bir balın tüketilmesi doğru değildir. Polen alerjisi olanlar ve polikistik over rahatsızlığı yani yumurtalıklarında küçük ve iyi huylu çok sayıda kistin oluşumu durumu gözlenen kişilerin de kestane balını kullanmaktan uzak durması gerekmektedir.

newsletter image
Hepiyo'yu seviyor musunuz?

Hepiyo'nun bültenine şimdi abone ol! En yeni kampayalardan ve indirimlerden ilk sizin haberiniz olsun!

Size yalnızca Hepiyo ile ilgili bilgileri göndereceğiz.