Sporcu Beslenmesinde Karbonhidrat ve Proteinin Önemi

Sporcu Beslenmesinde Karbonhidrat ve Proteinin Önemi

Spor sağlıklı ve iyi bir yaşam için gereken en önemli aktivitedir. Spor yapmak vücudu geliştirdiği gibi, zihinsel aktiviteleri de iyileştirmektedir. Spor yapan kişilerde vücut geliştiği gibi beyin de gelişim göstermektedir. Bu durumda sağlıklı bir yapının ortaya çıkması da kaçınılmazdır. Ancak; bazı durumlarda vücuda yeterince protein, karbonhidrat ve vitamin alınmaması da çeşitli sorunlara yol açabilmektedir. Bu durumda yapılabilecek en doğru adım, yeterince protein, karbonhidrat ve vitamin alınmasıdır. Öncelik olarak vücudun gereksinim duyduğu bu ihtiyaçlar karşılanmalıdır. Yapay, tatlandırıcı ve koruyucu içeriği bulunan besinlerden uzak durulması gerekmektedir. Her ne kadar spor faydalı bir aktivite olsa da bu tür işlem görmüş besinlerden uzak durulması gerekmektedir. Doğal olmayan bir beslenme tarzı insanda kalp damar hastalıklarının oluşmasına neden olmaktadır. Bu hastalıkların yanı sıra birçok hastalığı da beraberinde getirmektedir. Burada dikkat edilecek en önemli husus yapay ve işlem görmüş gıdalardan mümkün olduğunca uzak durmaktır.

Karbonhidratlar

Karbonhidratlar; genel olarak tüketilen besinlerde zaten bulunmaktadırlar. Burada önemli olan nokta doğal ve katkı maddesiz bir karbonhidrat alımı sağlamaktır. Bu sayede spor daha sağlıklı ve verimli bir şekilde geçirilebilmektedir.

Ekmek

En bilinen ve en çok tüketilen besinler arasında zirvede yer alan ekmek yüksek miktarda karbonhidrat içermektedir. Ekmek her ne kadar doyurucu ve karbonhidrat kaynaklı olsa da fazla tüketimi sonucunda kilo alımı ve hazımsızlık gibi şikâyetler baş göstermektedir. Ekmeği doğru ve dengeli tüketmek sporcular için en önemli etkendir. Kepekli, çavdarlı ve diğer tahıl içerikli ekmeklerin tüketimi daha doğru olacaktır. Bu sayede faydalı bir karbonhidrat alımı yapılabilmektedir.

Pirinç ve Bulgur

Türk kültüründe önemli bir yer alan pirinç ve bulgur özellikle pilav yapılarak tüketilmektedir. Düzenli ve dengeli bir beslenmede, tüketilebilecek en doğru karbonhidratlar arasında yer almaktadır.

Tahıllar

Arpa, yulaf, kepek gibi tahılların vücuda bitkisel bir karbonhidrat desteği sağladığı aşikârdır. Burada dikkat edilecek husus aşırıya kaçmamaktır. Mısır gevreği, yulaf ezmesi sporcular arasında oldukça popülerdir. Tüketimi oldukça yaygındır. Bu nedenle birçok marka ve çeşitte bulunabilmektedir. Ham ve koruyucu içermeyen tahılları tüketmek en doğrusudur.

Makarna

Makarna, artık ülkemizde tek öğün bir yemek haline gelmiştir. Bazı durumlarda yanında salata bile yapmayıp tek tür bir besin olarak tüketilmektedir. Ancak, bu çok yanlış ve zararlıdır. Makarna karbonhidrat içerse bile vitamin ve mineral yönünden zayıftır. Bu nedenle, yoğurt, salata, turşu gibi diğer besinlerle desteklenmelidir.

Meyve ve Sebzeler

Hemen hemen her meyve ve sebze karbonhidratı bünyesinde barındırır. Günde en az 4, 5 porsiyon meyve ve sebze tüketmek gerekir. Yaz ve kış aylarında mevsimsel bir tüketim sağlanmalıdır. Özellikle kuru üzüm, karpuz, incir, muz, kayısı, hurma, üzüm ve portakal yüksek oranda karbonhidrat içermektedir. Bunun yanı sıra meyve ve sebzeler neredeyse tüm vitaminleri içermektedir. Bu nedenle tüketimlerinin düzenli ve sürekli bir hale getirilmesi gerekmektedir.

Baklagiller

Nohut, kuru fasulye ve mercimek gibi baklagiller yüksek oranda karbonhidrat içermektedirler. Bu nedenle sporcularda tüketilmesi uygundur. Ancak, bazı durumlarda kuru fasulye, mercimek ve nohut gaz yapabilmektedir. Bunun önüne geçebilmek için suda bekletme uygulanmalı ve çeşitli baharatlar kullanılmalıdır.

Vitaminler

Vitaminler özellikle meyve ve sebzelerde yüksek oranda bulunmaktadır. Bunun yanı sıra vitamin eksikliği gibi durumlarda, ek vitamin alımı sağlanabilmektedir. Burada dikkat edilecek husus; doktor tavsiyesi ve reçete olmadan bu yola gidilmemesidir. Aşırı vitamin vücutta birikebilmekte ve karaciğer ile böbreğe ciddi zararlar vermektedir.

Proteinler

Süt ve Süt Ürünleri

Süt ve süt ürünleri protein açısından zengindirler. Sütün ham olarak tüketilmesi de uygundur. Ancak; peynir, kaşar, yoğurt gibi işlem görmüş halleri de oldukça faydalıdır. Doğal yollarla protein almanın en bilinen yolu bu şekildedir.

Kırmızı ve Beyaz Et

Kırmızı et sporcular için besleyici bir protein kaynağıdır. Bunun yanı sıra alternatif bir et olan beyaz etin de tüketimi oldukça sağlıklıdır. Aşırıya kaçmadan günlük olarak da tüketilmesi mümkündür. Dana eti, koyun eti gibi etler oldukça yaygın ve fazlaca tüketilen kırmızı et kaynaklarıdır. Bunun dışında, tavuk, hindi, kaz gibi kanatlılar da beyaz etin kaynağıdır. Doğal yollarla ulaşılması pek mümkün değildir. Şehir merkezlerinde doğalına rastlamak oldukça zordur. Ancak; sporcuların et tüketimine dikkat etmesi ve sürekli olarak tüketmesi gerekmektedir.

Balık

Özellikle kış ve sonbahar aylarında yaygın bir tüketimi vardır. Sporcular için ideal ve mevsimlik bir protein kaynağıdır. Kış ve sonbahar aylarının dışında da tüketilmesi uygundur. Balık protein dışında omega yağlarını da içermektedir. Bu nedenle tüketimi haftada 1 kez olmak üzere yapılmalıdır. Bu sayede balıktan doğal bir beslenme sağlanabilmektedir.

Yumurta

En bilinen ve kahvaltıda en yaygın tüketilen bir besin olan yumurta içeriğinde bolca protein ve vitamin barındırır. Köy yumurtasının yanı sıra fabrikasyon yumurtaların da oldukça fazla protein ihtiyacını karşıladığı bilinmektedir. En kolay ulaşılabilen protein kaynağı olmasının yanı sıra ucuzdur. Düzenli olarak tüketilmesi gerekmektedir.

Protein Tozları

Sporcular için protein tozları, ek bir kaynaktır. Bazı çevrelerce tüketilmesi uygun görülmektedir. Ancak; tüketilmesinin birçok zararı olduğunu savunan bir kesim de vardır. Protein tozlarının tüketiminin en aza indirilmesi doğru bir seçenek olabilir. Bunun yerine daha doğal olan yollara başvurulabilir.

newsletter image
Hepiyo'yu seviyor musunuz?

Hepiyo'nun bültenine şimdi abone ol! En yeni kampayalardan ve indirimlerden ilk sizin haberiniz olsun!

Size yalnızca Hepiyo ile ilgili bilgileri göndereceğiz.